Noutăți

Părinții, parteneri de joacă ideali

Îți mai aduci aminte de vacanțele la bunici, când făceai alături de bunica dulceață de vișine, plăcintă cu brânză sau griș cu lapte? Îți mai amintești pregătirile pentru Paște sau Crăciun din copilărie, când îți băgai mânuțele în aluatul pentru cozonac?

Nu știm alții cum sunt, dar pentru noi acestea sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai prețioase amintiri. Știm sigur că mai mult încurcam și o enervam pe mama sau pe bunica. Eram însă foarte mândri de realizările noastre și ne lăudam cu ele tuturor copiilor cu care ne jucam sau tuturor rudelor care gustau din preparatele noastre.

Ce-i drept, viața ne-a luat prin surprindere și obiceiurile noastre s-au schimbat. Timpul pare să nu mai fie la fel de generos ca odinioară și mereu facem lucrurile pe grabă. Iubim limitat, ne bucurăm cu măsură, petrecem timp cu cei dragi doar când avem timp.

Emoticoanele au luat locul zâmbetelor reale sau a îmbrățișărilor călduroase, iar comunicarea virtuală ne mai unește din când în când.

Trebuie să recunoști că munca îți ocupă 70% din timp, iar restul de 30% este rezervat gândurilor, grijilor, nevoilor. Iar copiii resimt toate aceste aspecte.

Contrar așteptărilor, copiii nu au nevoie de case mărețe sau bogății materiale. Bineînțeles, gadgeturile sau jucăriile moderne și tehnologizate îi vor bucura pe moment, dar pe măsură ce cresc vor resimți lipsa părinților din viața lor.

Părinții și rolul lor în joaca copiilor

Nu este suficient să fii spectator și să supraveghezi copilul când se joacă. Chiar dacă te simți copleșit după o zi lungă și istovitoare, trebuie să-ți rezervi puțin timp și pentru a te juca cu copilul tău.

Fie că vă jucați cu păpușile, după un scenariu imaginat doar de voi, fie că realizați împreună o construcție din cuburi de lemn, micuții prin mai multă încredere în munca lor dacă văd că și părinții lor fac asta.

După cum prea bine știi, cei mici au tendința de a se juca sau de a reproduce pasaje din viața reală. Se pun în postura părinților, vor să facă activitățile casnice sub formă de joc sau își imaginează tot felul de meserii adevărate.

Părinții sunt cei care le insuflă copiilor anumite idei și concepții despre viață. Tot ei sunt cei care le formează personalitatea și-i educă prin metode inedite. Iar jocul este una dintre metodele preferate de către toți copii.

Participarea activă a părinților îi dezvoltă celui mic pasiunea pentru joc și-i permite să se manifeste. Jocul este cel care satisface cel mai bine nevoia de mișcare, antrenează imaginația, dezvoltă limbajul, încurajează socializarea și favorizează exprimarea afectivă.

El poate învăța toate aceste lucruri și dacă se joacă de unul singur, dar s-a demonstrat științific faptul că este importantă atmosfera de joacă plăcută.

Părinții au rolul de a detensiona atmosfera, de a veni cu voie bună, cu încredere, cu siguranță, bucurie și, nu în ultimul rând, cu iubire. Toate acestea contribuie la starea de bine a copilului și accelerează procesul de învățare și dezvoltare a acestuia.

Implicarea copiilor în activități casnice, timp petrecut cu părinții

Chiar dacă nu ai timp de fiecare să creezi jocuri amuzante și distractive, există și alte modalități prin care te poți juca alături de copii tăi.

Știm deja că după o zi de lucru, te întorci acasă și ai deja o listă de sarcini pregătite. Prepararea cinei este printre primele task-uri pe care trebuie să-l îndeplinești. Ei bine, acesta poate fi momentul ideal de a-l învăța pe cel mic ce înseamnă acest proces.

Copiii sunt de-a dreptul fascinați de obiectele de uz casnic. Oricât de multe jucării ar avea și oricât de multe jocuri interesante s-ar juca, mereu vor îndrăgi oalele din bucătărie, ustensilele sau uneltele de lucru și altele de felul acesta.

S-ar putea să te gândești că e prea mic sau că nu ajunge la blatul de lucru sau că mai mult te va încurca. Ai dreptate! Dar, dincolo de aceste aspecte, copilul va petrece timp alături de tine și, chiar dacă nu pare, acesta va învăța încă de la o vârsta fragedă chiar să „gătească”. E mult spus, dar în mintea lui va rămâne întipărită această amintire, de care își va aminti mereu cu drag.

Poate că nu suntem capabili să pregătim viitorul pentru copiii noștri, dar putem cel puțin să ne pregătim copiii pentru viitor.

Franklin D. Roosevelt

Turnul de învățare este unul dintre cele mai apreciate obiecte de mobilier destinate învățării copiilor. Acesta este realizat din lemn masiv, marginile sunt rotunjite. La OsisiLand, acesta este prevăzut cu două trepte distribuite la distanță de 15 cm și este reglabil pe două înălțimi. În felul acesta copiii pot ajunge la majoritatea blaturilor de bucătărie sau de lucru.

Turnul de învățare vine în sprijinul copiilor pentru a-i ajuta în procesul de învățare și contribuie la dezvoltarea abilităților motrice. În plus, este un obiect ideal prin care cel mic poate petrece timp alături de mama în bucătărie sau alături de tata la bancul de lucru.

Ușița se închide cu un zăvor în exterior, ceea ce-i oferă siguranță copilului. Astfel cel mic se poate juca în voie, fără a exista accidentări de orice fel.

De asemenea, faptul că este la înălțime, aproape de părinte, îi oferă micuțului un sentiment de egalitate și îi stimulează independența.

Chiar dacă nu vorbim de un joc propriu zis, copilul va petrece timp alături de tine. Fie că își bagă mânuțele în aluat, fie că se joacă cu legumele sau instrumentele de bucătărie, acesta va comunica cu părintele și va învăța denumiri noi, procese noi.

Dacă ești în căutarea unui turn de învățare, găsești mai multe modele aici.

Timpul petrecut cu copilul construiește temelia relației cu părinții și a relațiilor viitoare pe care cel mic le va avea. Noțiunea de familie vine tocmai din calitatea timpului pe care membrii acesteia îl petrec împreună.

Pentru a se dezvolta armonios, copiii au nevoie să se simtă importanți și să se bucure de toată atenția părinților lor.

Lasă un răspuns