Jucării senzoriale din lemn

Rolul jucăriilor senzoriale în dezvoltarea copiilor

Îți amintești jucăria preferată din copilărie? Da, aia de care erai nedezlipit și pe care o purtai cu tine de dimineața până seara.

Nici nu mai contează dacă era o păpușă, un ursuleț de pluș sau un soldat de plastic. Important e că acel obiect a avut o valoare sentimentală atât de mare, încât lumea se sfârșea ori de câte ori îl rătăceai cine știe pe unde.

Dar, probabil nu te-ai gândit niciodată, la modul în care acea jucărie ți-a influențat educația, ți-a format personalitatea și ți-a dezvoltat abilitățile care te-au făcut adultul de astăzi.

Universul copilăriei este format din joc și joacă, iar lumea noastră de oameni mici se raportează doar la asta. Copiii nu au griji, nu au nevoi speciale.

Tot ceea ce-și doresc ei este să exploreze lumea. Să învețe, să experimenteze și să crească. Iar datoria părinților este să fie lângă ei și să-i ajute să se dezvolte cât mai armonios posibil.

În primii ani de viață, tot ceea ce facem, sau nu, ne influențează într-un fel sau altul. De aceea, părinții trebuie să acorde o anumită importanță și atenție jucăriilor față de care copii lor creează anumite sentimente de atașament.

Pentru ca alegerile tale să fie mai ușoare și mult mai corecte din punct de vedere al sănătății, astăzi îți vom vorbi despre jucăriile senzoriale.

Ce sunt jucăriile senzoriale?

De la naștere până la copilăria timpurie, copiii își folosesc simțurile pentru a explora și pentru a încerca să dea sens lumii din jurul lor. Acest lucru este posibil prin: atingere, degustare, miros, văz și auz.

Chiar și adulții învață cel mai bine și păstrează cele mai multe informații atunci când își angajează simțurile.

Multe dintre amintirile noastre preferate sunt asociate cu unul sau mai multe simțuri ale noastre. De exemplu, mirosul unui preparat delicios sau al ierbii proaspăt cosită în timpul vacanțelor la bunici, sunetul melodiei pe care am trăit un moment special și lista poate continua.

Același lucru se întâmplă și în cazul copiilor. Toate acele mirosuri și sunete familiare, declanșează în creierul lor un anumit simț, pe care îl întipăresc bine în minte.

Jocul senzorial este orice activitate care stimulează simțurile copilului și poate avea loc oriunde: acasă, în mașină, la grădiniță sau în cadrul unor ateliere specifice.

Acest fel de joc poate fi împărțit în cinci categorii care corespund simțurilor pe care le antrenează. Jocul senzorial poate include orice din jurul nostru: de la apă, la nisip, vopsea, făină sau orez.

Conform studiilor realizate la Center on the Developing Child, Harvard University, până la vârsta de 3 ani, creierul uman suferă schimbări majore și se dezvoltă mai mult decât o va face în tot restul vieții.

De aceea este important, ca în acești primi ani, să introducem în jocul copiilor obiecte educative.

De ce sunt importante jocurile senzoriale?

Jocurile senzoriale facilitează explorarea și încurajează în mod natural copiii să folosească procesele științifice în timp ce se  joacă, creează, cercetează și explorează. 

5 motive pentru care jocul senzorial este benefic:

 • Jocul senzorial construiește conexiuni la nivelul creierului, ceea ce duce la capacitatea copilului de a finaliza sarcini de învățare mai complexe;
 • Jocul senzorial susține dezvoltarea limbajului, creșterea cognitivă, abilitățile motrice fine și brute, abilitățile de rezolvare a problemelor și interacțiunea socială;
 • Acest tip de joc ajută la dezvoltarea și îmbunătățirea memoriei;
 • Jocul senzorial este excelent pentru calmarea unui copil anxios sau frustrat.
 • Acest lucru îi ajută pe copii să învețe atribute senzoriale – fierbinte, rece, lipicios.

Jucăriile senzoriale și filosofia Montessori

Nimic nu se compară cu libertatea pe care o simte orice copil. De aceea, filosofia Montessori îl încurajează pe acesta să exploreze lumea din jurul lor.
Iar jocul este o parte cheie a acestei explorări, deoarece copiii învață prin atingerea și prin manevrarea unor obiecte. Drept urmare, este important pentru tine ca părinte să cauți jucării care să-ți ajute copilul să învețe și să crească armonios.

Ce este o jucărie Montessori?

O jucărie Montessori este una care stimulează învățarea și care oferă posibilitatea de a lucra independent, în ritmul fiecărui copil și care necesită folosirea creativității.

Jucării senzoriale, care dezvoltă armonios copiii

Dincolo de tărâmurile fermecate din care ne inspirăm pentru jucăriile noastre, la Osisiland punem accent, în primul rând, pe sănătatea micuților ce ne devin prieteni.

Din acest motiv, am creat pe lângă păpușile desprinse din povești și monstruleți colorați, două „jucării” mai serioase și axate pe dezvoltarea armonioasă a copiilor.

 1. Aleea senzorială

Plimbatul și alergatul desculți ne transpune în copilăria de mult apusă. Așadar venim cu o soluție optimă pentru a reînvia spiritul copilului din orice adult și pentru a determina copiii să testeze cu încredere mersul fără încălțări.

Aleea senzorială este un produs inedit, din lemn masiv, potrivit atât pentru copii cât și pentru adulți.

O recomandăm grădinițelor, spațiilor de joacă, cabinetelor de terapie, sălilor de recreere deținute de companii, inclusiv persoanelor care își doresc să aibă toată natura în propria casă.

Aleea este compartimentată în 6 suprafețe ce conțin diverse texturi pentru stimulare senzorială:

 • nisipul ne duce cu gândul la mare;
 • discurile din lemn ne transpun în liniștea pădurii;
 • pietricelele ne fac să simțim râul rece de la munte;
 • firicele de rumeguș, ne fac să simțim mirosul rășinoaselor;
 • fetrul și iarba proaspătă ne mângâie ușor tălpile.

Toate acestea sunt depozitate în săculeți individuali pentru a putea fi transportată cu ușurință în diverse locuri. În plus, aleea este bine șlefuită și lăcuită manual cu lac pe bază de apă, 100% non- toxic, conform standardelor de siguranță.

2. Cubul senzorial 

Figure 1 Cub senzorial Osisiland

Cuburile și jucăriile din lemn sunt cele mai vechi și, totuși, încă la modă jucării din toate timpurile.

Simplitatea Cubului Senzorial garantează tuturor părinților că siguranța copiilor de toate varstele este pe primul loc. Acesta are scopul de-l relaxa pe copil și de a-i stimula, la nivel senzorial, simțul cognitiv-emoțional și de a-i dezvolta simțul practic.

Suprafețele active ale cubului senzorial sunt atent gândite și sunt dedicate dezvoltării simțurilor:

 • vizual, prin intermediul formelor geometrice evidențiate cu ajutorul culorilor primare;
 • auditiv, cu ajutorul unui clopoțel și a diverselor elemente metalice;
 • olfactiv- gustativ, prin degustarea fructelor confiate;
 • tactil, prin atingerea diferitor texturi.

Ca și în cazul aleei senzoriale, cubul este bine șlefuit și lăcuit manual cu lac pe bază de apă, 100% non- toxic, conform standardelor de siguranță.


Ești în căutarea unor jucării calitative și educative?

Oferă-i copilului tău unele de poveste.

 

Related Posts

Lasă un răspuns